top of page

Sony A7 III - První dojmy/minirecenze

Aktualizováno: 3. 4. 2020



Přišel čas si pořídit nový fotoaparát. Za tu krátkou dobu, co ho mám, jsem ho vyzkoušel na různých foceních (pro Sazkabet na Spartě, ale také východ/západ slunce a noční fotografii) a zde jsou moje první dojmy....



Proč zrovna A7 III?

Co mě vedlo k přechodu na jiný systém?


Jak šel čas, začal jsem vnímat různé nedostatky mého Canonu 100D, ať už to bylo mnoho šumu při vyšších citlivostech (poznat to bylo hlavně u astrofotografie) a nebo menší dynamický rozsah, málo ostřících bodů, pomalý AF atd.

Rozhodl jsem se tedy, že se posunu dál...věděl jsem, že chci full frame kvůli menší hloubce ostrosti a lepší citlivosti. také mě začala lákat bezzrcátka, která byla malá a přitom podávala skvělý výkon.


Čekal jsem, co představí Canon, protože tuhle značku mám rád a vlastně od nich jsem si koupil svůj první foťák, se kterým jsem byl velmi spokojen a nikdy mě nezklamal. nějak mi ta značka přirostla k srdci i kvůli tomu, že mě na ni naučil milý pán od Canonu fotit a hodně mě podporoval (např. jsem měl půjčený předprodukční Canon 5DS nebo Lkový tilt-shift, když jsem fotil klauzury). Také mne naučil základům fotografování, za což mu patří můj veliký dík :). Mezitím ale vyšla na trh A73 od Sony, která měla úžasné specifikace za relativně "dobrou cenu". Několikrát jsem ji měl možnost vyzkoušet na různých WS od Sony a pocity byly velmi pozitivní.

Začátkem září Canon představil svůj model R. Dlouho jsem přemýšlel, který by byl vhodnější pro mé potřeby. Sledoval jsem různá videa a studoval, co to umí/neumí. Když se objevilo představení tohoto přístroje u Fotoškody, hned jsem se přihlásil a byl velmi zvědavý, jaký bude v reálu. A zde jsou

moje pocity a porovnání oproti A7 III:


Výhody EOS R: Určitě má lepší těsnění proti prachu a vodě, lepší hledáček, rychlejší ostření obecně (hlavně ve low light, kde je mnohem lepší než A7 III), plně výklopný displej, který je i plně dotykový a také má stavový displej. Zajímavý je také programovatelný kroužek na nativních EOS R sklech. Redukce jsou plně kompatibilní s EF skly a do jedné lze vkládat drop-in filtry(opravdu skvělý nápad). Snímač je krytý závěrkou, což vypadá jako výhoda, protože by se neměl tolik zanést prachem, ale uvidí se v praxi, jaké to bude.

Samozřejmě má Canon lepší barvy než Sony (a to A7 iii už má lepší barvy než její předchůdci).


Co beru jako nevýhody, je hlavně dynamický rozsah, který je znatelně menší než u Sony a rychle leze ze stínů šum. Obecně u vyšší citlivosti mi přišlo, že se šum rychleji objevuje. Dále jsem neobjevil kouzlo touchpadu, který mě nijak nenadchl. Také se mi několikrát stalo, že jsem o něj zavadil a změnily se mi nastavené hodnoty. Dále mě mrzí, že zde není joystick, který jsem si na A7 III zamiloval. Nepodporuje ostření na oko (pouze na obličej). Dále nemá klasické kolečko modu a přepíná se to podle mě zbytečně složitě a zdlouhavě (hlavně při přepínání video-foto a naopak). Co mě překvapilo, že asi po půl hodině používání byl ten foťák velmi přehřátý a SD karta byla také horká (použití pouze foto-modu) - možná to bylo vadným kusem, ale aspoň testovací kus to dělal, což není moc dobrá vizitka. Dále má jeden slot na SD kartu, což bych nějak přežil, ale samozřejmě 2 jsou lepší :). Jinak baterie mi mizela před očima a podle CIPA je výdrž poloviční oproti A7 III, což bylo mimo jiné také důležitým prvkem v mém výběru. Mnoho lidí si chválilo velký grip, ale na mě byl už moc velký a přišlo mi to společně s 24-105/4 moc těžké (Sony je pocitově mnohem lehčí). Co se týče videa, tak umí 4K pouze v APS-C cropu což je škoda, protože pro širokoúhlé záběry musíte použít aps-c objektivy nebo velmi drahé FF objektivy. Při 1080p natačí max. 60fps (Sony umí 1080p 120fps). A poslední věc, která mě trochu mrzela, byla ta, že umí 5fps s kontinuálním ostřením (Sony umí 10fps).


Shrnutí:

Hlavní požadavky, co jsem chtěl od nového fotoaparátu, byly lepší výdž baterie, autofocus, dynamický rozsah a citlivost - to splňuje Sony více. A nakonec, když Sony vyhlásilo 10% slevu u fotolabu, kde nabízeli i prodlouženou 5 letou záruku, tak to byla poslední věc, co mě vedla ke koupi. Možná se jednou ke Canonu vrátím, ale to ukáže čas a snímače, které do toho budou dávat :)


Dále již budu porovnávat s Canonem 100D, se kterým jsem celou dobu pracoval...



První dojmy


Autofocus

Jednou z hlavních výhod tohoto fotoaparátu je ostřící systém, který je převzat z vlajkové lodi Sony A9. 693 ostřících bodů mi dává volnost v kompozici (Na Canonu jsem měl 9 a použitelný byl pouze ten středový). Rychlost ostření je také velmi rychlá a velice jsem si oblíbil ostření na oko, které funguje ve většině případů skvěle.


Ostřící body A7 III

Závěrka

Pro sport je zde krásných 10 snímků za sekundu, která podporuje i tiché snímaní, využívající elektronickou závěrku (jako například mobilní telefony), takže je fotoaparát úplně neslyšitelný.

žel, moc se mi neosvědčil při umělém osvětlení (viz. obr. níže), jinak funguje parádně.

když fotíte sérii na kontinuální snímání, tak lze nastavit, aby se to v galerii takhle seskupilo, takže lze rychle přeskakovat mezi sériemi a nemusíte přeskakovat všechny snímky.



Jinak buffer je tak obrovský, že se mi nikdy při focení nepovedlo ho naplnit ani z 1/2 :)



Dynamický rozsah

fotoaparáty Sony jsou známé tím, že mají jeden z nejlepších dynamických rozsahů (Podle DXOMARK je A7III 4. nejlepším fotoaparátem s dynamickým rozsahem 14.7EV při ISO100 - první má 14.8). Což je pro všechny druhy focení důležité (hlavně pro krajinářskou fotografii).


Dynamický rozsah při ISO100.

(Šum ve stínech v podstatě žádný)






Navíc Sony A7III a A7rIII mají snímač, který umí od ISO640 znovu navýšit dynamický rozsah, což oceňuji úplně nejvíc, protože i při vyšších citlivostech lze vytáhnout hodně informací ze stínů, aniž bych ztratil nějaké detaily a vyrostlo hodně šumu.

(A7III oranžová, A7rIII modrá)


© DPREVIEW


Citlivost

Další věc, kterou tento fotoaparát má skvělou i při vyšších citlivostech, je šum, který je minimální a je zde stále spousta detailů.

(Pocitově mi přijde, že na ISO16000-25600 šumí Sony podobně jako Canon na ISO6400 a stejně mi přijde, že má více detailů)


ISO12800

300% výřez (bez editu)

První test Astrofotografie na ISO16000.

Fotka je čistý RAW bez jakkékoliv úpravy a odšumnění.


výřez


Ovládání/ ErgonomieErgonomie mi sedí perfektně. A7 III má větší grip než 100D, takže se krásně drží (pro mnoho lidí je stále malý, ale mně plně vyhovuje).


Jak lze na obrázcích vidět, tak A7 III není o moc větší než 100D, akorát je trochu těžší.





je zde také 13 programovatelných tlačítek, na kterých jde nastavit spoustu funkcí, takže si můžete cokoliv nastavit podle Vašich potřeb. horší to je, když vezmete do ruky jinou A7, která je nastavená úplně jinak :)


Dále jsem si oblíbil přední i zadní kolečka, takže lze rychle měnit clonu i čas. Překvapilo mě kolečko korekce expozice, o kterém jsem si myslel, že ho využívat nebudu, ale docela jej používám.


Také jsem si velmi oblíbil ostření přes tlačítko AF-ON a tlačítko spouště mám pouze na spoušť.


Jako nevýhodu vidím rychlost nabíhání při zapnutí fotoaparátu nebo třeba změnu expozice přes kolečko - je zde vidět menší zpoždění, ale je to zatím jediná nevýhoda, kterou jsem objevil.


UPDATE: Vyšel právě nový firmware ver. 2, který fotoaparát trochu zrychlil.





Slot na dvě karty mě taky velmi potěšil. Na druhou kartu ukládám JPG nebo u videa proxy.


Hledáček a displej

Hledáček je zde elektronický, tím pádem vidíte v hledáčku to samé jako na displeji.

Rozlišení je zde menší, než mají dražší modely od Sony nebo konkurence, takže ta ostrost není taková, ale při normálním focení mi to nijak nevadí. Horší je to při manuálním ostření, kde jsou hůře vidět detaily, ale lze zaostřit úplně v pohodě.


tím, že je hledáček elektronický, tak lze natáčet video i přes hledáček, což je skvělé hlavně ve slunečných dnech, kdy je viditelnost displeje horší.


Displej je zde výklopný a částečně dotykový, což jsem velice rád, protože to je jedna z věcí, které mi u 100D chyběla (výklopnost)

Objektivy s redukcí

Tím, že zde není zrcátko, tak je možné zde využít starší manuální skla přes redukci a díky různým pomocníkům ostření (zvětšení v hledáčku/focus peaking) lze zaostřit velmi rychle.

sony také dobře komunikuje s Canon skly, což je pro mě úplně skvělá věc. Nejvíce se osvědčila Sigma MC-11 a s každým novějším firmwarem je to lepší a lepší.


Velikost RAWUje zde větší, než jsem byl zvyklý u Canonu (Canon měl 25mb/RAW a Sony má 50mb při nekomprimovaném 14bit a komprimovaném 12bit 25mb), ale ta kvalita za to stojí!


Stabilizace

Snímač je zde stabilizovaný v pěti osách, což zní na první pohled skvěle, ale v reálu jsem to nijak nepostřehl nebo mám třeba něco špatně nastaveného, ale rozdíly tam moc nevidím. konkurence je určitě na tom mnohem lépe, ale je to cena za malou velikost.



BaterieA7 III využívá novou baterii "Z", která mě velmi mile překvapila, protože vydrží opravdu hodně (dokonce více než baterie ve 100D). Celodenní focení zvládnete s jednou baterií úplně v pohodě. Také pordporuje nabíjení prostředníctvím powerbanky, k tomu lze využít dva porty starší microUSB nebo novější USB C, takže v nejhorším případě lze nabít úplně kdekoliv.



Video

Tento fotoaparát umí 4K rozlišení (zmenšené 6k na 4K) s 30fps, je to opravdu úplně jiná kvalita, než jsem znal z Canonu A na 5K Imacu to vypadá opravdu krásně a ostře. Dále umí 1080p až 120fps, což se skvěle hodí na zpomelené záběry a ta kvalita je také mnohem lepší než na Canonu. A7 III umí natáčet do klasických Sony logů (flat profile) S-LOG 2, S-LOG3 a nově i HLG. Oproti zrcadlovkám umí focus peaking, což na manuální zaostřování je úplný luxus. Super věc, která se bude hodit všem, co nemají extra výkonné počítače. A7 III umí rovnou natáčet proxy videa na druhou kartu a na první ukládá plné rozlišení (proxy = stejné video v menší kvalitě pro rychlejší střih).


Závěr

první dojmy jsou velice pozitivní a výběru nelituji.

Doufám, že to někomu pomůže v rozhodování.

Kdyby Vás něco ještě napadlo, co jsem nezmínil, klidně mi napište (nejlépe přes instagram).



Comments


bottom of page